Gość Iwona Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Mam 35 lat - właśnie wróciłam od badań u ginekologa-położnika - jestem przerażona ... Opis badania USG: Sutki o utkaniu gruczołowo-tłuszczowym. W sutku prawym na godzinie 8. ok. 4cm od otoczki brodawki widoczna lita, owalna, dobrze odgraniczona zmiana o jednorodnym rozkładzie ech wewnętrznych o wym. 8,7x4,9cm Zmanan o analogicznym charakterze w sutku lewym na godzinie 5 o wymiarze 10x3,7mm Przewody mlekowe nieposzerzone. Nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych w okolicy pachowej i nadobojczykowej. Birads 3. Proponuje BACC. Co to oznacza ? :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Iwona Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Przerażenie moje jest tym większe że w rodzinie mój ojciec zmarł na raka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ola Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Jest to biopsja cienkoigłowa celowana w zmiany(guzy). Może być wykonana pod mammografem lub pod kamerką USG. Oczywiście podają znieczulenie w postaci zastrzyku w pierś.Pobiorą fragmenty guzka i skóry w celu badania histopatologicznego(określenią jakiego rodzaju jest ta zmiana). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ola Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 A zapomniałan jeszcze dodać,że BIRADS-3 oznacza prawdopodobnie zmianę łagodną, zmiana złośliwa przy tej skali występuje żadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Iwona Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Po badaniu: rozpoznanie kliniczne: mammarum Wynik badań: Komórek nowotworowych nie znaleziono (M-09450) Cystes apocrinales mammarum W rozmowie lekarz powioedział ze są to nieszkodliwe torbiele. Co o tym sadzic ? Czy powinnam dalej cos z tym robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agnieszka Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Chodzić regularnie na kontrolę co 6 miesięcy, unikać kawy, coca coli, tłuszczów, orzechów, można brać olej z wiesiołka. Mi to pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ola Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Kawy jak kawy ale przedewszystkim czarnej cherbaty,ryżu i mięsa oraz drobiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi