Gość Bożena Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Bardzo dziękuję za udzielenie mi odpowiedzi na moje pytanie. Dzisiaj odebrałam opis z badania USG ,gdzie jest napisane, że w ujściu przewodu są trzy (lub jedna nieregularna) struktury silnie hyperechogenne po ok.2mm. Lekarz laryngolog stwierdził , że należy wyciąć całą lewą śliniankę. Mam pytanie czy w takim przypadku nie wystarczy wyłuskanie kamieni: czy naprawdę konieczne jest usunięcie całego gruczołu? Czy brak jednej ślinianki będzie w jakimś stopniu odczuwalny niekorzystnie? Życzę panu wytrwałości w dalszej pracy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Brak jednej ślinianki nie będzie stwarzał większych dolegliwości. Możliwe, że taka ślinianka powinna być usunięta. Utrudniony odpływ wydzieliny ślinanki może powodować stan zapalny i dawać powikłania. Ponadto taka zmiana podejrzana jest zawsze o podłoże nowotworowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi