Gość tomek Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Mam pytanie? od 3 miesiecy mam cyste na policzku wielkosci 1cm na 1cm. chodze z tym regularnie do dermatologa lecz on tylko kaze mi jesc nieskonczone ilosci Tretinexu ktory wcale nie powoduje zmniejszenia tej zmiany na skorze(biore go 2 miesiace, wiem ze to za krotko lecz juz po miesiacu mialy byc widoczne zmiany a w moim przypadku to sie nawet powieksza). zastanawiam sie czy nie da sie tego usunac chirurgicznie i oto nasuwaja mi sie pytania: 1. Czy istnieje ryzyko ponownego wytworzenia sie cysty w miejscu po(nietaniej) operacji? 2. Czy usuniecie cysty podczas brania tych leków nie bedzie mialo wpływu na gojenie sie rany? 3.Jak długo goją sie rany?czy moze byc ryzyko powstania blizny wklęsłej w miejscu po operacji? 4. Czy istnieje moze jakas inna bezpieczniejsza mozliwosc usuniecia **tego** poprzez roznego rodzaju nakłucia badz lasery? (prosze o odpowiedz poniewarz cysta jest na twarzy i nie jest to zbyt korzystna sytuacja dla mlodego chlopaka...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 1) Jeśli w czasie zabiegu całkowicie się usunie tą cystę (myślę, że to raczej kaszak) to nie powinno być wznowy zmiany. 2) Nie 3) Około 2 tygodni. Blizna zawsze powstanie - jaka? trudno określić 4) Najlepszym sposobem jest usunięcie chirurgiczne, nie ma innej skutecznej metody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Iza Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Witam. Ponad 2 miesiące temu zaczęłam kuracje lekiem na tradzik Axotret i od półtora miesiąca mam paskudna 3 cm na 3 cm cyste na prawym policzku. Dermatolog powiedziała że od tych tabletek powinna sama peknac. Minęły kolejne 2 tygodnie i przypisala mi antybiotyk i maść ichtiolowa po której również powinna peknac. Wczoraj przypisala mi kolejne antybiotyki które mają niby pomóc. I zastanawiam się czy jest sens dalej się męczyć z tą cysta bo bardzo boli szczególnie jak się w nią wbije zamek od kurtki, czy lepiej już pójść do chirurga I to wyciąć. Tylko nie wiem czy powinnam pójść do szpitala ze skierowaniem czy do jakiejś poradni chirurgicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi