Gość ona, 21 lat Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Witam, od prawie 2 miesiecy mam minimana ilosc krwi na papierze toaletowym( cienkie kreski), do tego doszlo swedzenie odbytu, czestsze i regularne oddawanie stolca( raz na dzien) . Po wizycie u lekarza rodzinnego mialam robione badanie krwi i na pasozyty i wszytsko wyszlo ok. Dzisiaj natomiast mialam robione badanie przed odbyt i rowniez lekarz nic nie wyczul i dal mi skierowanie na retroskopie. Co oprocz zylakow odbytu wyklucza takie badanie? Czy gdybym miala polipa odbytu lekarz wyczulby w badaniu palcem? Zastanwia mnie jeszcze jedna rzecz gdyz gdy bylo podejrzenie ze to moga byc hemoroidy bralam czopki na zapalenie odbytu i hemoroidy to obajwy minely w 100%. Jak to jest mozliwe?? Co nowego moze wykryc retroskopia?? Dodam jeszcze ze jak bralam czopki to mialam sluz w kale i niewilka ilosc pojawila sie jeszcze 2 dni po braniu czopkow i raz jakis tydzien po( minimalna ilosc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Prawdopodobnie są to żylaki odbytu. Jednak lekarz musi to potwierdzić badaniem endoskopowym i ocenić ich stopień zaawansowania. Doraźnie można stosować czopki tj. wcześniej, które łagodzą objawy stanu zapalnego. Od wyniku badania zależy przede wszystkim dalsze leczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ona Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Czyli lekarz mogl ich nie wyczuc?? Bo jego odpowiedz dokladnie brzmiala tak * ja tam nic nie wyczuwam* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Najlepszym sposobem wykrycia żylaków odbytu jest badanie anoskopowe czyli wziernikowanie odbytu. Jest to badanie dokładniejsze niż badanie palcem. Sama rektoskopia w przypadku wykrywania żylaków odbytu nie jest zbyt dobrym badaniem, gdyż instrumentem szybko przekracza się linię zębatą przez co można przeoczyć zmiany ulokowane w tej okolicy (czyli żylaki lub np. szczelinę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość on Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 A czy zylaki odbytu mogą być niebezpieczne ? czym grozi nie leczenie ich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Greg-62 Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Witam ! Miałem podobne objawy. Oglądałem ogłupiające reklamy TV i korzystałem z czopków na hemoroidy. Pomagały czasowo., ale po jakimś czasie już nie. Lekarz rodzinny po badaniu palcem dał mi natychmiastowe skierowanie do szpitala. Po miesiącu oczekiwania na kolonoskopię i 2-tyg na wyniki histopatologii, okazało się, że jest to nowotwór złośliwy odbytu. W moim mieście zaproponowano mi wycięcie odbytu ( do końca życia worek). W Krakowie zaproponowano mi jednak innowacyjną metodę operacji pozwalającą na zachowanie go oczywiście po uprzedniej radioterapii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dodano Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Wizyta u doktora wskazana, tu znajdziesz zdjęcia chorób odbytu http://www.bolimnie.com/anatomia/odbyt-choroby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi