Gość irmina Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Witam! od kilku lat towarzyszy mi ból kręgosłupa szyjnego(uczucie szczypania,pieczenia,drętwienie i mrowienie dłoni).Opis rezonansu mag. zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej,zmiany zwyrodnieniowe krążków międzykręgowych od poziomuC3-c4 do poziomuC6-C7 wyrażone obniżeniem sygnału w obrazachT2-zależnych(odwodnienie krążków)ORAZ obniżeniem ich wysokości.od poziomuC3-c4 do poziomuC6-c7 wypukliny i przepukliny krążków kręgowych z modelowaniem worka oponowego,zmniejszeniem rezerwy płynowej wokól rdzenia. WypuklinaC3-C4 tylna centralna. PrzepuklinaC4-C5 tylna centralna,zbaczająca na stronę lewą, przylega do rdzenia i go modeluje. PrzepuklinaC5-C6 tylna centralna,zbaczająca na lewą stronę,przylega do rdzenia igo modeluje. PrzepuklinaC6-C7 tylna centralna,zbaczająca na lewą stronę,przylega do rdzenia i go modeluje.Towarzyszące zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze na krawędziach trzonów kręgowych oraz w stawach unkowertebralnych,które zmniejszają wymiar strzałkowy kanału kręgowego oraz średnicę otworów międzykręgowych.Rdzeń kręgowy bez zmian ogniskowych. Nie stwierdza się cech mielopatii na poziomach przepuklin. Panie doktorze co mnie czeka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Radzę w tej sprawie skonsultować się z neurochirurgiem. Opisywane dolegliwości i przedstawiony opis NMR może predysponować do leczenia operacyjnego. Jednak o tym musi zadecydować neurochirurg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość renbaz Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Powiem tak, w sierpniu przeszłam operację dwóch poziomów c4-c6 ze stabilizacją...nie czekaj...czas nie pracuje na Twoją korzyść...teraz (czekałam. Wejdź na www.forumneurologiczne.pl w dziale neurologia pacjent... znajdziesz wiele wątków na ten temat, szczególnie polecam dyskopatia szyjna a operacja - kopalnia wiedzy od ludzi po operacjach, czasami kilku...warta zbyt długo z operacją) mam cechy mielopatii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi