Gość Marcin z Katowic Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 Witam, dwa tygodnie temu miałem operowaną ww. przepukline. Po drodze zdążył mi wyrosnąć krwiak i lekarz zdecydował wsadzić mi w rane jakiś długi metalowy przyrząd, którego nazwy nie znam i z tego co widziałem i słyszałem z rozmów uszkodził mi jakąś żyłke. Bardzo łatwo było to zauważalne gdyż krew z rany wypływała pulsacyjnie. Ogólnie rana sie kiepsko goiła i dostałem antybiotyk,teraz pod tym względem jest znacznie lepiej. Miejsce wokół rany nadal jest twarde chociaż mam wrażenie, że samo stwardzenie się już troche zmniejszyło, lekarz określił to mianem nacieku. I teraz moje pytanie, jak sie tego pozbyć? a może samo zejdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marcin z Katowic Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 jeszcze chciałem dodać pytanie czy ten naciek jest związany z uszkodzenie naczynia krwionośnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 Naciek spowodowany jest zakrzepem krwi w tkankach miękkich. Proces wchłaniania krwiaka można przyspieszyć stosując np. żele z heparyną (np. Lioton 1000 4-5 razy dziennie) oraz użyć suchego ciepła (3-4 razy dziennie po 10-15 minut rozgrzewać tą okolicę termoforem z ciepłą wodą, butelką z ciepłą wodą owiniętą ręcznikiem, poduszką elektryczną - uważać żeby się nie poparzyć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi