Gość Edyta-z Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Witam!!! Mam 19 lat i od niedawna dowiedziałam się, że mam guza na tarczycy. Nie mam żadnych objawów choroby tarczycy, funkcjonuje ona prawidłowo. Z biopsji wynika, że jest to struma nodosa Rozpoznanie: masy białkowe, koloid, pojedyncze komórki pęcherzykowe, liczne makrofagi obładowane hemosyderyną Dgn: struma nodosa colloides partim cystica. Mój endokrynolog powiedział żebym zgłosiła się do chirurga, bo trzeba będzie to wyciąć. Natomiast chirurg stwierdził żebym poczekała jeszcze 2 lata i sprawdzała co jakiś czas poziom hormonów tarczycy. Troche mnie to zdziwiło i teraz nie wiem co mam robić. Bardzo proszę o rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 Tłumaczenie brzmi: wole guzkowe koloidalne częściowo pęcherzykowe. Wszystko zależy od objawów jakie występują. Jeśli nie ma wskazań do zabiegu to nie musi on być wykonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi