Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Patryk

Wada postawy kifoza pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Patryk
Witam, mam pogłębioną kifoze piersiową oraz szyjna. Jestem w wieku prawie 23 lat. Stosuje sam ćwiczenia na utrzymanie prawidłowej postawy ciała, przynosi to efekty w postaci tego że chodzę i siedzę prościej, ale nie widzę aby wpływało to na sam kształt mojej sylwetki. Zależy mi na skorygowaniu wady postawy nie tylko na płaszczyźnie jej utrzymania, a bardziej na przywróceniu kręgosłupowi prawidłowego kształtu. Czy jest to w ogóle mozliwe? Czy ćwiczenia lub jakiekolwiek inne metody mogą 'prostować "kręgosłup, a nie tylko wpływać na umiejętność utrzymania prawidłowej postawy? W moim przypadku utrzymanie postawy aż tyle nie daje, ponieważ nadal widzę że fizycznie kręgosłup ma taki sam kształt jak wcześniej, a przez to nawet utrzymując prawidłową postawę nie jestem w stanie stać w 100% prosto. Zauważyłem że ma to bezpośredni wpływ nawet na mój wzrost, ponieważ często linia moich braków jest wyżej niż linia drugiej osoby, a mimo to finalnie jestem niższy gdyż szyja jest dużo 'krótsza' przez jej wygięcie z uwagi na kifoze szyjna. 
 
Zatem moje pytanie
-Czy da się korygować skrzywienie kręgosłupa, aby przywracać mu pierwotny kształt, a nie tylko wymuszać wyprostowana pozycję?
 
Nie pytam o czas trwania takiej terapii, ponieważ wiem że to zależy od stopnia wady, mojego zaangażowania itd. 
Pytam jedynie czy jest to możliwe, czy da się korygować wadę postawy aby kręgosłup w jakimś stopniu (znacznym) się wyprostował w odcinku piersiowym oraz szyjnym? 
 
Przykładowo, czy oprócz tego że będę zachowywał prawidłowa postawę to czy kręgosłup będzie się również uksztalcal tak aby mi w tym pomagać? Np. Na zdjęciu rtg, będzie widoczna zmiana w postaci zmniejszenia stopnia jego skrzywienia? 
 
Czy będzie to jedynie złudzenie w postaci tego że będę utrzymywał możliwie jak najbardziej prosta postawę, ale fizycznie krzywizna kręgosłupa zostanie i tak taka sama? 
 
Bardzo zależy mi na udzieleniu odpowiedzi na powyższe. Będę wdzięczny za wszelkie informacje. W razie konieczności doprecyzowania jakichkolwiek kwestii proszę o informację. Pytam w samej teorii czy jest to wykonalne, lub może na podstawie dotychczasowych Państwa doświadczeń. 
 
Pozdrawiam serdecznie, 
Patryk 
 
 
 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×