Skocz do zawartości
eChirurgia
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Paweł

Delikatny, rwący ból z powodu żylaków powrózka nasiennego

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paweł
Od jakiegoś czasu czuję dyskomfort z powodu żylaków powrózka nasiennego po prawej stronie stwierdzonego poprzez badanie ultrasonograficzne oraz lekarza urologa . Problem pojawił się około roku temu i można powiedzieć nagle. Nigdy wcześniej nie miałem problemów tego typu. Dyskomfort polega na delikatnym rwącym bólu w prawej pachwinie oraz prawej stronie podbrzusza.Samo miejsce występowania żylaków nie jest jednak przyczyną dyskomfortu i bólu(po delikatnym ściśnięciu żylaków pojawia się promieniujący bół sięgający do podbrzusza).Aby uściślić informacje dodam tylko, że przeszedłem 3 operacje po prawej stronie podbrzusza(wyrostek robaczkowy,podejrzenie zapalenia otrzewnej oraz przepuklina). Czy możliwe jest , aby przebyte operacje były przyczyną wystąpienia moich dolegliwości?Chciałbym się również dowiedzieć jakie badanie wykonać aby dokładnie sprawdzić stan swojego organizmu oraz narządów po prawej stronie podbrzusza (jelita,nerki,żyły,jądra)?Bardzo proszę o informację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cherry
Gdy żylaki się powiekszają narastają zaburzenia w krążeniu oraz kurcze w kończynie, co powadzi do obrzęków. W żylakowato zmienionych żyłach łatwo może powstać skrzeplina, która jest skutkiem zalegania krwi. Jedynym skutecznym sposóbem na pozbycie się żylaków jest operacja. Wydaje mi się, że przebyte wcześniej operacje nie miały wpływu na dolegliwości, ponieważ żylaki są *efektem* zaburzenia stosunku między wytrzymałością, a ciśnieniem krwi w jej ścianach, więc może być to spowodowane innymi czynnikami (np. powstawaniem przepukliny, która obecnie jest już zoperowana).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cherry
zła odpowiedź. nie dokładnie przeczytałam Pana pytanie, więc przeczytanie mojej *opowiedzi* i tak nic nie da...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi