Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Janina

Zespół pieczenia jamy ustnej (BMS)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Nina

Witam wszystkich na forum.Z tego co czytam tutaj, to u mnie pieczenie trwa najdłużej,bo ponad 10 lat.Trochę przyzwyczaiłam się do tego,ale ciężko z tym żyć.Piecze mnie połowa języka jak po poparzeniu..Podobnie jak u was, rano po przebudzeniu,pieczenie jest bardzo małe.Z biegiem dnia narasta, a wieczorem jest najmocniejsze.U mnie zaczęło się to, jak zachorowałam na nerwicę lękową.Ja nie robiłam żadnych badań,bo powiązałam to z moimi nerwami.Póżniej przeczytałam w internecie,że ma to duży związek z nerwami.Nie mam żadnych innych schorzeń ,które dawałyby taki objaw,Leki przeciwdepresyjne i nasenne biorę z przerwami cały czas.Czasem biorę też uspokajający  w dzień .jak mam coś stresującego.Lek uspokajający w dużym stopniu zmniejsza pieczenie.Lekarka uważa,że to pieczenie jest z nerwicy.Pozdrawiam wszystkich.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość 9 lekarzy

9 lekarzy różnych specjalności nie potrafiło zdiagnozować u mnie tej choroby. Schudłem 12 kilo, paliło w całej jamie ustnej oraz wargi. Odczucie siły bólu, to jakby ktoś przypiekał mnie zapalniczką. Po kilku miesiącach szukania po niemiecku i angielsku, udało mi się zdiagnozować problem. Po miesiącu brania benzodiazepin objawy ustąpiły. Pozdrawiam lekarzy, którzy zarobili ode mnie masę pieniędzy, sprzedali reklamówkę leków i odsyłali dalej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Gosc

Jak długo męczyło cię pieczenie języka?? Jak możesz podać nazwę leku jakiego benzo brałeś i ustapilo całkowicie? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość ala
W dniu 4.07.2018 o 13:19, Gość Agnes napisał:

Biore zioła na boreliozę,różne rodzaje,już leczyłam bartonelle i babeszjoze ziołami,ale badań nie robiłam na te koinfekcje. U mnie wygląda to tak czasem.piecze a czasem nie,ale tak jak piecze to kompletnie mi to nie przeszkadza... W porównaniu do tego jak wszystko się zaczęło we wrześniu,to tak może mnie cały czas piec,mocniej jest przed miesiączką . Na samym poczatku tez mnie piekly dziąsła i podniebienia,ale zniknelo jakieś pol roku temu,nim zaczełam CHYBA leczyc boreliozę. Teraz wpadłam na trop glutenu,mam jego nietolerancję ,a ponoć tez to występuje przy nietolerancji na gluten. Sama nie wiem co jest przyczyną. Ala a ile masz lat,jakie objawy masz,że podejrzewają boreliozę? Myślisz ,że minie Ci to? Nie znasz przyczyny tez od kiedy się zaczęło ? 

Mam 58 lat. Od 8 lat cały czas mam pewność że to wyleczę. U mnie zaczęło się w czasie robienia koronek na zębach. Robiłam dwa razy biorezonans (kilka lat temu i w ubiegłym tygodniu). Pierwszy niewiele wykazał. Drugi to MASAKRA! (BAKTERIE: borelia, borelioza, anaplasma, mycoplasma, yersinia, chlamydia pneumoniae i trachomatis, klebsiella, 2 paciorkowce, dwa gronkowce + GRZYBY: candida, mucor, aspergilus, penicillim, rhizopus + PASOŻYTY: tasiemiec nieuzbrojony, włosogłówka, glista i UWAGA! rzęsistek). Pani od biorezonansu powiedziała, że to pieczenie powoduje rzęsistek policzkowy w co oczywiście nie uwierzyłam bo od 18 lat nie miałam żadnego kontaktu intymnego. Po przemyśleniu sprawy doszłam do wniosku że przecież mogłam się zarazić u dentysty. Zamówiłam przez internet test CPR na rzęsistkownicę. Podobno test wykrywa rzęsistka w 95% nawet wtedy gdy w pobranym materiale jest jeden pasożyt. Ogólnie czuję się dobrze. Cały czas biorę po kilka specyfików na to pieczenie (co jakiś czas zmieniam). Obecnie włączyłam DMSO. Powiem że DMSO mi pomaga ale u mnie już wiele razy coś pomagało a po jakimś czasie stosowania przestawało pomagać i choć opanowałam pieczenie do stanu że nie przeszkadza mi to w codziennym życiu to wiem z doświadczenia że to wróci gdy tylko przestanę to coś tłumić. Nie mam obecnie żadnych objawów boreliozy oprócz dziwnych swędzących wysypek czy pryszczy (nigdy wcześniej w swoim życiu nie miałam żadnych pryszczy ani wysypek). Kiedyś miałam zawroty głowy które po dwóch latach minęły, bóle stawów na które piłam boraks i przeszło, sztywność karku którego już nie odczuwam, swędzenie uszu (jeszcze czasem mnie swędzą).

Piszą tu ludzie że nie mają chorej tarczycy. Mi też lekarze powiedzieli że tarczycę mam zdrową bo skierowanie było na TSH, FT3 i FT4 które były w normie. Nie wiem jak tego lekarze mogą nie wiedzieć że do stwierdzenia chorób tarczycy potrzeba zbadać jeszcze przeciwciała  anty TG. bo ich podwyższony wynik może oznaczać choroby autoimmunologiczne tarczycy, tj. choroba Gravesa-Basedova czy chorobę Hashimoto, gruczolaka tarczycy, raka tarczycy. Natomiast podwyższony wynik przeciwciał anty TPO zazwyczaj świadczy o toczącym się procesie autoimmunologicznym i może być pierwszym objawem rozpoczynającej się choroby Hashimoto.

Ja mam

TSH- 3,52 przy normie 2,7-4,2, 

FT3- 3,33 przy normie 2,0-4,4,

FT4- 1,39 przy normie 0,93-1,71

anty TPO-195,8 przy normie poniżej 34

anty TG-245,6 przy normie poniżej 115

KONKLUZJA! Polaku lecz się sam.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie życzę szczęścia w omijaniu konowałów których naprawdę jest zdecydowanie więcej niż dobrych lekarzy.

Ps. napiszę co wykazał test CPR.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Agnes

Ja choruje na hashimoto i ty już masz hashimoto bo tsh mimo że niby jest w normie to już jest podwyższone... Prawidłowe tsh jest Maks do dwóch... Poczeka Pani kilka miesięcy to będzie już niedoczynność. Ja zauważyłam że jak wpadam w nadczynność a choruje na hashi to mam problemy z dziąsłami i pieczenie się nasila. Obecnie u mnie bez zmian, piecze czasem nie, ale w niczym nie przeszkadza. U mnie też się pojawiło kilka dni po wizycie u dentysty 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Agnes

Przeciwciała ATP i atpo wskazują na chorobę autoimmuno- hashimoto

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Waszti

A ja szukam pomocy w sprawie  uporczywego swedzenia dziąsła.  Nikt nie wie go mi jest. Neurolog twierdzi, ze to odontalgia. Od roku  biorę  różne  leki i nic nie pomaga. Lub tylko na tydzien dwa i od nowa to samo. Czy kogoś  z was tez swedzą dziąsła  ? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość ano

To grzybica. Doradzam płukanie sodą, ale takie dłuższe i picie sody dwa razy dziennie rano i wieczorem. Łyżeczka sody zalana gorącą wodą. Można poczekać aż wystygnie lub dolać zimnej i wypić. Koniecznie na pusty żołądek. Jeść można dopiero po około godzinie.  Pozdrawiam i powodzenia. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość ano

p.s mój komentarz był odnośnie pieczenia języka i podniebienia. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×