Skocz do zawartości
eChirurgia
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Joanna

Appendicitis follicularis

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Joanna
Dzisiaj odebrałam wynik badania histopatologicznego o treści: -wyrostek robaczkowy dł 6,5 cm średnicy 0,5 cm - appendicitis follicularis 1.wiem, że oznacza to pęcherzykowaty wyrostek ale nie rozumiem o co dokładnie w tym chodzi. tzn czy jest to stan zapalny w postaci pęcherzyków czy np. pęcherzyki mogły *przenieść* się z innego narządu (np. jajniki)? 2.ewentualnie powinnam przeprowadzić jakieś kolejne badania lub w przyszłości poddawać się jakiejś kontroli? 3. z tego co widzę po wynikach znajdowanych w internecie nie jest to częsty przypadek zapalenia wyrostka, czy może się mylę? 4. czy tak zmieniony wyrostek zazwyczaj sie właśnie wycina czy ewentualnie da sie go *zaleczyć*? Z góry dziękuję za odp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość stapler
1.wiem, że oznacza to pęcherzykowaty wyrostek ale nie rozumiem o co dokładnie w tym chodzi. tzn czy jest to stan zapalny w postaci pęcherzyków czy np. pęcherzyki mogły *przenieść* się z innego narządu (np. jajniki)? - prawdę powiedziawszy pierwszy raz spotykam się z taki rozpoznaniem histopatologicznym, prawdopodobnie chodzi o to, że wyrostek robaczkowy uległ zgorzeli (zgniciu mówiąc potocznie) z wytworzeniem pęcherzyków gazu jako stanu zapalnego bakteryjnego 2.ewentualnie powinnam przeprowadzić jakieś kolejne badania lub w przyszłości poddawać się jakiejś kontroli? - nie ma takowej potrzeby, to normalny stan zapalny 3. z tego co widzę po wynikach znajdowanych w internecie nie jest to częsty przypadek zapalenia wyrostka, czy może się mylę? - to jakieś rzadkie rozpoznanie 4. czy tak zmieniony wyrostek zazwyczaj sie właśnie wycina czy ewentualnie da sie go *zaleczyć*? - jedynym postępowaniem leczniczym jest operacja usunięcia wyrostka robaczkowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi