Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość krzysztof

Objawy prawostronnego porażenia krtani

Rekomendowane odpowiedzi

Gość krzysztof
Zastosowane leczenie:Resectio subtotalis lobi dex.gl.thyreoideae data operacji 2010-07-05 badania pomocnicze:z dnia 27-05-2010 TSH 20,32 wartość referencyja 0,27-5,00,[po przyjmowaniu Letrox 50 jedna tabletka pózniej zwiększono dawkę do 150] z dnia 29-06-2010 TSH 15,7 wartośc referencyja 0,27-4,2,FT4 18,76 [12-22] FT3 3,36 [3,95-6,8] w nawiasach normy. USG 02-06-2010 gruczoł tarczowy położony typowo mały.Objetośc płata prawego ok.3,7 ml. płata lewego ok. 3,4 ml .Oba płaty o niejednorodnej budowie ze zwóknieniami. w płacie prawym wydziela sie hypoechogenny obszar o wymiarach ok.20x12 mm-miąsz zmieniony zapalnie ? inne? wskazania BAC obszaru hypoechogennego w płacie prawym. USG z dnia 05-07-2010 Tarczyca połozona typowo o prwidłowej wielkości.W płacie prawym dość dobrze odgraniczona zmiana o wymiarach 23x11mm.Po tej stronie kilka powiększonych hypoechogennych węzłów chłonnych o sr. do 9 mm leżących między tętnicą a żyłą oraz 1 w ok MOS . rozpoznanie histopatologiczne:na podstawie nadesłanego USG tarczycy [z dnia 02-06-2010]oraz załączonych zdjęć,należy,sądzić,że nakłuto ognisko hypoechogenne wymiarów 20x12mm płata prawego tarczycy do badania nadesłano 4 rozmazy. w ocenianych rozmazach stwierdzono liczne małe płaty oraz układy przestrzenne[gniazda,rozety,pseudobrodawki] tyreocytów o jasnych, polimorficznych jadrach. nie stwierdzono jednoznacznych bruzd i inkluzji wewnatrzjądrowych. ponadto komórki olbrzymie wielojadrowe i skapy koloid.Nie stwierdzono komórek nacieku zapalnego charakterytycznego dla wola Hashimoto. Podejrzenie zlośliwosci[ podejrzenie raka brodawkowatego} Epikryza:przyjety celem leczenia operacyjnego wola guzkowatego-w bac podejrzenie raka tarczycy.W badaniu mikroskopowym śródoperacyjnym wykluczono proces npl.W przebieg pooperacyjny objawy prawostronnego porażenia krtani.wypisany w stanie dobrym rozpoznanie histopatologiczne pooperacyjne choroba Haszimoto. zgodę na operację wyraziłem na podstawie wyniku BAC , zapewniano mie że to jest rak i nie przekracza płata tarczycy tj.nie ma przerzutów do węzłów chonnych mam 52 lata w takiej sytuacji nie miałem wyboru chcę żyć pojąłem decyzję o jak najszybszej operacji,przedtem zadałem pytanie czy nie ma jakiś badań pomocniczych ,w takiej sytuacji zapewniano mnie że są zbędne, rozstrzygajacy jest wynik BAC Mówię tylko szeptem ludzie mie nie rozumieją nie słyszą na ulicy nie mam szans porozumiec się z kim kolwiek na skutek czyjegoś błędu w rozpoznaniu choroby doszło do mojej osobistej tragedji. Dzisiaj lekarz laryngolog powiedział mi że doszło do uszkodzenia nerwu wstecznego i bezpowrotnie straciłem prawidłową wymowę i że na to nie ma żadnego lekarstwa czy to prawda nic nie można już zrobić ? i czy toprawda że po rozpoznaniu BAC jakie u mnie stwierdzono nie ma żadnych badań pomocniczych ? czy operacja była uzasadniona z medycznego punktu widzenia ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość stapler
Dzisiaj lekarz laryngolog powiedział mi że doszło do uszkodzenia nerwu wstecznego i bezpowrotnie straciłem prawidłową wymowę i że na to nie ma żadnego lekarstwa czy to prawda nic nie można już zrobić ? - jest Pan świeżo po operacji, czasami takie porażenie nerwu krtaniowego wstecznego wycofuje się jeśli np. nerw był w niewielkim stopniu oparzony lub wciągnięty we wchłanialną podwiązkę, warto zastosować odpowiednią terapię witaminową wzmacniającą regenerację nerwu (można w tej sprawie skonsultować się jeszcze z neurologiem), takie objawy dość często wycofują się w przeciągu 6-9 miesięcy po operacji - jeśli niestety nerw został całkowicie przerwany już w tym względzie nie da się nic zrobić czy toprawda że po rozpoznaniu BAC jakie u mnie stwierdzono nie ma żadnych badań pomocniczych ? - nie czy operacja była uzasadniona z medycznego punktu widzenia ? - tak, skoro było podejrzenie nowotworu zawsze konieczna jest operacja

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość krzysztof
Dziękuję serdecznie za odpowiedz i poradę , przywrócił mi pan nadzieję ,którą przyznaję utraciłem ,gdyby nie wasza strona i pan ,nie dowiedział bym się o terapi witaminowej, żaden z lekarzy z którymi rozmawiałem mi o tym nie mówił .Nawet gdyby miało sie okazać,że nerw został przerwany, jednak okres 9-ciu miesiecy pozwoli mojej psychice łatwiej ten okres znieść i przystosowac się po tym okresie do innego stylu życia.9 miesięcy to dużo czasu.Przez tydzień po operacji miałem duże kłpoty z piciem płynów { woda, herbata, soki] musiałem kontrolować świadamie przełykanie, czesto zachłystywałem się, jeszcze mi to się zdarza ale zauważyłem ,że coraz mniej. To świety pomysł założenia takiej strony szkoda że predzej jej nie znalazłem.pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość grazyna
panie krzysztofie i co u pana..prosze napisac czy sa jakies efekty..ja tez mam porazenie obu strun glosowych, choc zapewniono mnie,,ze nerw wsteczny krtani byl podczas operacji preparowany..operacje mialam 5 pazdziernika 2010..operacje mialam w londynie,,,zaraz po tym jak stierdzono porazenie,,polecialam do polski,,gdzie zapewniono mi rehabilitacje foniatryczna,,zastrzyki z nivaliny i witaminy B1,,oraz zapewniono rowniez ze gdyby jednak nic dobrego w kierunku odzyskania glosu sie nie dzialo do roku to istnieje mozliwosc zabiegu chirurgicznego..znacznie poprawiajacego funkcje oodechowa krtani ..jak rowniez i GLOS...tak ze jestem dobrej mysli...jestem zdziwiona ze zaraz po zabiegu nie poinformowano pana o takich mozliwoscich i nie zapewniono nalezytej rehabilitacji glosu..pozdrawiam... grazyna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość kala
witam mam ten sam problem- porażenie obu fałdów,szpara głośni 2,5mm (operacja początek pażdziernika 2010) napiszcie czy widzicie poprawę- ja mimo ćwiczeń , elektrostymulacji 20 zabiegów, witamin,sterydów i nivaliny nie widzę żadnych efektów czy to rzeczywiście powikłanie??? czy przecięcie nerwu to jednak błąd medyczny pozdr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Anna
Witam Mam po operacji kregów szyjnych porazenie prawego fałdu i krtani brałam zastrzyki i encorton i witaminy i nic nie pomogło .Powiedziano mi zato że to bład lekarza ale co mam zrobic mówie szeptem bliscy mnie nie rozumieja .Operacja była 2listopada 2010 lekarz który mnie operował nie powiedział mi ze mam tak powaznie kopoty zgłosem ale powiedział ze to przejdzie i nic nie zrobił .jak wychodziłam do domu to sam go spytałam co mam zrobić powiedział że jak bedzie tak dalej to do laryngologa trzeba isć i to tyle.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Dorota
Witam Ja również jestem po operacji kręgosłupa szyjnego (20 pażdziernika 2010). Foniatra stwierdził porażenie prawego fałdu głosowego, przepisał zastrzyki, ktorych szczerze mówiąc nie brałam, bo jak przeczytałam o działaniach niepożądanych, to się porządnie wystraszyłam. W tej chwili cały czas chrypka, uczucie ściskania w gardle, duszność, szybkie męczenie się, czasami muszę uważać jak piję, bo potrafię się zachłysnąć. Dodatkowo mam silną nerwicę i ne zawsze potrafię odróżnić nerwowe ściskanie i utrudnione oddychanie od tego spowodowanego porażeniem. Czy to się tak utrzyma? Czy może się pogorszyć? Czy może zagrażać życiu? Czy porażenie fałdu głosowego z czasem może się przerodzić w jakieś gorsze paskudztwo...?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Adam
Prosze o jakies namiary na dobrych lekarzy lub kliniki , mam porażenia prawego fałdu głosowego , które nastąpiło samoistnie.Robiłem wszystkie badania i jest ok , a głos mam przyciszony. Byłbym wdzieczny za inforamacje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Beata
Przechodziłam podobną operację oraz drugą poprawkowa poszerzenia szpary głośni u mnie było obustronne porażenie strun głosowych wiem co to znaczy wsółczuję. Mozna to u Pana jesli nie minęło mozna wykonać tzw .operacje plastyczną.Jeśli jest Pan zainteresowany podaję swój numer

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Marzena
Moja mama jest już po dwóch operacjach na tarczyce (ostatnia 10 lat temu)po zabiegu nie kontrolowała się ,i tarczyca tak urosła że ją dusiła i musiała mieć zrobioną Trachaotomię.Teraz jestem ciekawa czy jakiś chirurg podejmie się kolejnego zabiegu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Barbara
TRZEBA NATYCHMIAST PO ZABIEGU TRAFIC DO FONIATRY lub chociaż do laryngologa. Podaję adres dla zainteresowanych pomocą FONIATRY w Katowicach, dr LEŚNIEWSKA tel. 322060000, ul. Poniatowskiego Pani dr przyjmuje prywatnie i na skierowania w ramach NFZ, ma aparat VOCASTIM do ćwiczeń. Bardzo angażuje się w terapię. Po zabiegu na tarczycy od 4tygodni codziennie w ramach NFZ walczy o mój głos. Natężenie głosu pięknie wzmacnia sie, wróciła intonacja, teraz walczymy o wysokie tony (porażenie prawej strony).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość A.
Przez dwa miesiące po operacji tarczycy zmagałam się z porażeniem nerwu krtaniowego. Straciłam mój mocny, donośny głos, mówiłam szeptem, będąc ledwie słyszalna. Trafiłam do prof. Macieja Misiołka (w poradni klinicznej na ul. Skłodowskiej Curie w Zabrzu), który skierował mnie na elektrostymulację i jonoforezę. Tamtejsza foniatra po wykonaniu mi wideolaryngoskopii uznała, że rehabilitacja nie ma sensu, bo głosu i nie odzyskam. Po 2 tygodniach zabiegów głos zaczął wracać. Parę kolejnych tygodni później mówiłam, krzyczałam, śpiewałam. Do dziś jestem OGROMNIE wdzięczna prof. Misiołkowi i z całego serca go polecam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość d
widocznie to nie było porażenie nerwu skoro odzyskałaś głos tylko naciągnięcie lub cos podobnego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Wiola
Czy ktoś przeszedł zabieg operacyjny polegający na poszerzeniu szpary głośni! Moja mama dostała skierowanie na ten zabieg. Obawiam sie co do efektów tego zabiegu. Chciałabym usłyszeć od kogoś ze ta operacja bardO ułatwiła oddychanie i warto było sie jemu poddać. Mama ma uszkodzony prawy fałd głosowy i oprócz słabego głosu duszność. Nie mamy pewności czy duszność to efekt stanu lekowego, ciagle nawracającej tezyczki, czy porażenia struny. Pomimo braku dokładnej diagnostyki, dostał skierowanie na te operacje za 3 tygodnie, nie wiem czy to rozwiąże problem, czy nie pogorszy jej stanu zdrowia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość d
przy jednostronnym porażeniu nerwu krtaniowego wstecznego można wstrzyknąć w fałd głosowy tłuszcz własny lub kwas hialuronowy. Podobno poprawia to bardzo funkcje głosowe

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość aga
Moja siostra ma porazony prawostronny nerw krtaniowy głos nie jest najgorszy ale dużo problemy z połykaniem tylko zageszczone płyny wodniste nie da rady przu kazdym polknieciu musi odwracać głowę na prawo czy ktoś miał taki problem i jakie rokowania

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Renka

Może jeszcze ktoś wypowiedziałby się z Państwa, czy i kiedy porażenie ustąpiło czy nie ustąpiło.  Mam porażone obydwa fałdy, 3 milimetry na oddech. Mało. Duszności są najgorsze. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Anna

Ja miałam operację tarczycy w 2008 roku i obustronne porażenie fałdów. Leczyłam się bardzo intensywnie u rożnych specjalistów. Głos choć nie najlepszy, odzyskałam po akupunkturze. Na chwilę obecną 3 mm szpary w głośni, problem z oddychaniem i problemy z głosem. Ciągle się łudzę że jeszcze jest nadzieja na normalne funkcjonowanie, może wszczepienie nerwu, medycyna się rozwija i może jest jakaś szansa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×