Skocz do zawartości
eChirurgia
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Malgorzata Gebczyk

Zapalenie zgorzelinowe wyrostka robaczkowego. ropienie rany

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Malgorzata Gebczyk
Jestem po zabiegu juz miesiac i trzy dni ,po dwoch dobach po zabiegu zostalam wypisana do domu ,na drugi dzien dostalam 39,7 stopni goraczki i zaczela mi ropiec rana i ponownie zostalam przyjeta na odzial tam zastosowali ponowne otworzenie ranny po operacyjnej i drugi raz bylam nacinana ji tak ztym otwarciem ranny lezalam 4 tygodnie potem mnie zaszyli juz jestem dwa tygodnie zaszyta ale mam wycieki ropnne . ps zastosowano leczenie Laparotomia.Appendectomia.Drenaz rany.Rewizja rany.szwy wtorne.oraz pobrano mi wymaz na bakterje ,wynik bakterii Enterobacter gergoviae ESBL(-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość stapler
Powinien być wprowadzony antybiotyk celowany zgodnie z antybiogramem oraz ewentualne sączkowanie i płukanie rany jak zaleci chirurg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Malgorzata Gebczyk
Antybiotyk dostawalam dozylnie w szpitalu ajak juz wyszlam ze szpitala to tylko mialam zastrzyki wypisane w brzuch ,anadal maszwy i saczy sie ropa ,a ile mozna nosic szwy bo mi mija juz 16 dni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość stapler
Należy wykonać nowy wymaz z rany. Szwymożna nosić nawet przez miesiąc i dłużej. Jeśli by się je teraz usunęło w czasie ropienia mogłaby cała rana się rozejść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Malgorzata Gebczyk
Dziekuje za odpowiedz ,a kto moze mi powiedziec co to jest za bakteria lekarz powiedzial ze ta baktria zarazona bylam przy zabiegu czy to mozliwe Enterobacter gergoviae ESBL(-) czy to jest do wyleczenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Malgorzata Gebczyk
Dzien dobry .Juz ponad 22dni nosze szwy ,w okolicach ranny powstalo z grubienie twarde jak kamien bolesne co to moze byc ,awciagu dnia puchnie mi mi brzuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Malgorzata Gebczyk
usg jamy brzusznej. w powlokach brzusznychw przebiegu bliznypooperacyjinejpo stronie prawej od pepka podluzny obszar o obnizonym echu, o wymiarach 30x25x48mm - otorbionygesty plyn - naciek zapalny w powlokach brzucha czy to oznacza ze znow bede miala naciecie i bede lezec w szpitalu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi