Skocz do zawartości
eChirurgia
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Basia

Operacja kresy białej i przepukliny

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Basia
Witam mam 30 lat. 10 dni temu miałam operację kresy białej oraz przepukliny i mam pytanie ponieważ zdania lekarzy chirurgów są podzielone. Czy po takiej operacji powinnam nosić pas (ściskający) przepuklinowy i jak długo? Jaką zastosować maść na blizny i kiedy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość stappler
Niestety, ale nie sprecyzowała Pani czy chodzi o przepuklinę w kresie białej czy o inny rodzaj przepukliny. Jeśli miała Pani wykonaną plastykę przepukliny w kresie białej to radziłbym pooperacyjnie zakładanie pasa przepuklinowego, prostego, brzusznego, tylko przez dzień, na okres około 3 miesięcy. Po plastyce przepuklin pachwinowych lub udowych nie potrzeba zakładać pasów przepuklinowych. Maść lub żel na blizny należy stosować tydzień po ściągnięciu szwów, gdy rana jest już wygojona. Najlepsze efekty kosmetyczne dają żele lub maści silikonowe (np. Veraderm, Dermatix). Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marcin
od operacji przepukliny w kresie białej minęło półtora roku i czuje że puściło ponownie czy mam przejść znowu tą samą operacje czy mogę się starać o wzmocnienie tego miejsca jakimś implantem typu siatka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość agnieszka
witam ja mialam operacje przepukliny kresy bialej i lekarz kazał mi chodzić w pasie 6 tygodni żeby mięśnie były dodatkowo ściśnięte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość teresa
Witam serdecznie. Ja miałm operacje pęcherzyka żółciowego ponieważ miałm polipy.W 2011roku, byłam operowana i teraz mam przepukline kresy białej ,czy to jest koniecznie operowanie tej przepukliny.Mnie to nie boly tylko jak mam suchy kaszel to odczuwam ból.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość marta
Witam mam pytanie nabyłam przepuklinę kresy białej po dziecku i jest to już 8 lat mam wypuklenie 10cm na 8 cm i duży brzuch który mi przeszkadza, bo po każdym zjedzeniu i wypiciu robi się jak balon tak jak by miał peknąc.miałam może 3 lata temu robione usg ale chirurg powiedział ze z tym da się żyć,czasami mam bolesne parcie na stolec a mi się go nie chce więc mam obawy czy to nie jest związane właśnie z tą przepukliną bardzo proszę o odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Matylda
Witam ciepło. Po ciąży nabawiłam się własnie przepukliny kresy białej. Koleżanka fizjoterapeutka wskazała, że można cokolwiek z tym zrobić. Usuwali mi ją Tychach, w Dea Salus. Konsultacja, ustalenie terminu. Na szczęście wszystko leczy się dobrze, bez komplikacji. Polecam ten zabieg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi