Skocz do zawartości
eChirurgia
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość KONRAD

Ropienie z rany pooperacyjnej po wycięciu wyrostka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość KONRAD
Witam 2 miesiące temu miałem wycięty wyrostek. Po 10 dniach z rany puściła się ropa. Od tamtej pory leci prawie cały czas tzn. były 3 przerwy, gdy na 3-6 dni wszystko przechodziło, wygladalo na zagojone i chodziłem bez opatrunku, ale potem pod szwy podchodzila ropa i pękało ponownie. Robiłem badania bakteriologiczne i wynik jest jałowy. Nie miałem nigdy temp., okolice rany nie są twarde jak to było kilka dni po operacji. W tej chwili ropienie jest bardzo małe, a ropa wypływa przez dwa małe zaczerwienione otworki, na dole i górze blizny. Środek blizny jest już ładny. Pytanie oczywiście co z tym robić??? 1,5 miesiąca chodziłem z tym do chirurga który mnie operowal, ale on twierdził że tak czasami jest i trzeba czkać. ALE ILE??? Proszę o pomoc. To naprawdę jest uciążliwe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość stapler
trudno powiedzieć ile to może potrwać. Z tego co Pan pisze jednak powoli to ropienie zmniejsza się. Najważniejsze to utrzymywanie rany w nalezytej czystości, dobre odżywienie (uzupełnienie witaminowe), stosowanie preparatów diosminy (Pelethrocin, Diosminex - zwiększają ukrwienie rany i przyspieszają gojenie). Może warto także wykonać USG tej okolicy celem znalezienia ewentualnie jakiegoś zbiornika ropy. Może trzeba go naciąć i leczyć przez sączkowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi