Podwyższona Lipaza, Amylaza, ALT + burczenie w brzuchu

u?ytkownik
Pablo

Witam szanowne grono forumowiczów.
Zaczęło się od pojawiania niestrawionych resztek pokarmu w kale, ale początkowo to ignorowałem i tłumaczyłem dobrą przemianą materii.
Od jakiś 2 miesięcy mam dziwnie niepokojące objawy (biegunki) + podwyższone próby wątrobowe i trzustkowe.
Biegunka objawia się tym, że chodzę do toalety 3-5 razy dziennie. Wypróżnienia są różnego koloru i konsystencji. Od zielonych (sporadycznie), przez żółte do koloru brązowego. Konsystencja półpłynna (papkowata) po dobrze uformowany. Czasami z domieszką niestrawionego pokarmu.
Leczony byłem dość długi czas antybiotykami powyżej 1 roku :(. W tym okresie nie stroniłem też od %.
Ostatnio przeleczony/zatruty lekiem o nazwie Pylera. Poczułem się na tyle źle, że poprosiłem lekarza rodzinnego o morfologię i ogólne moczu.
Jak wspomniałem wcześniej często muszę korzystać z toalety.
Wyniki badań, które niepokoją to:
Amylaza - 134 (0-100),
Lipaza - 75 (13-60)
AST 38 (5-40)
ALT 87 (7-56)
Poza tym glukoza 77 (60-99), bilirubina 0.31 (0.2-1.2), CRP 06 (0-10), GGTP 26 (7-50).
USG, TK - wszystko OK.
Kłuje czasami w lewym boku. Nic jakiegoś *potężnego*, po czym przechodzi.
Czy ktoś z Państwa jest w stanie mi powiedzieć co może być przyczyną i jaką dietę stosować.
Lekarz rodzinny zalecił Heparegen i Kreon Travix (10.000).
Pozdrawiam i życzę zdrowia.

Odpowiedzi znajdują się poniżej

Twoja odpowiedź