W badaniu palpitacyjnym w piersi wyczuwam zgrubienie.W badaniu Usg lekarz stwierdził że może to być zbita torbiel lub łagodny guzek.Miałam robioną biopsję której wynik to :komórek atypowych nie znaleziono .Zrobiłam także mammografię ,Której opis to :piersi tłuszczowo -gruczołowe bez mikrozwapnień z obecnością zagęszczeń Birads 2.Proszę o odpowiedźczy na podstawie mojego wyniku biopsji i mammografiii można stwierdzić czy mam torbiel czy guzek?.Czy mogę wykonać jeszcze jakieś badania ?Bardzo prosze o radę co mam zrobić.Z góry dziękuję za odpowiedź.
Torbiel czy guzek w piersi?
Birads to oznaczenie skali w badaniu mammograficznym i oznacza zmianę łagodną. Ale trudno mi powiedzieć czy to torbiel czy guzek. Podczas następnej wizyty u ginekologa proszę pokazać mu wyniki.
Moja mama lat 53 w piersi lewej w miejscu według tarczy zegarowej-godzina 2ma guzek o srednicy 50mm-skala BIRADS5, prosze o pomoc co to oznacza?
Guz jest bardzo duży, a poza tym wg skali BIRDS (skala od 1 do 5) guz ma duże prawdopodobieństwo zmiany nowotworowej o typie złosliwym. Należy jak najszybciej skonsultować się z onkologiem.
*piers o budowie tluszczowej.
w piersi prawej w miejscu - centralnie jest guzek o srednicy 70mm. skala Birads 0. informacje uzupełniajace* guzek gladko obrysowany + spikule z mikrozwapnieniami, torbiel i martwica tłuszcz.?*
moja mama ma 58lat, prosze o jakies informacje..
Radiologiczne cechy malignacji - co to znaczy? Google nie wyszukuje takiego hasła. Malignacja nie jest znanym wyrazem w całym internecie.
Nie znam odpowiedzi tez jestemw podobnej sytuacji .mam zagęszczenie w lewej piersi o średnicy25mm. w skali Birads4 jest to wynik mammogafii.bardzo się boję że może to być RAK jutro jadę do onkologa mam 55 lat
Mam 24 lata miałam robioną biopsję której wynik to: uzyskano bardzo liczne płaty nabłonka gruczołowego bez cech atypii oraz liczne komórki dwubiegunowe.Poza tym fragmenty tkanki łacznej włóknistej.Obraz cytologiczny odpowiada fibroadenoma.Proszę o odpowiedz na podstawie mojego wyniku biopsji czy to cos groźnego?
Hej moglibyscie mi pomoc? bo mi nikt nie odpisuje na forum ... moj temat to : wklęsly sutek..... czekam czekam i nikt nie odpisuje :(
Piersi gruczołowo-tłuszczowe w lewej na godz 1ok. 2cm od otoczki torbielo wym ok.6mm-BI-RADS-2.węzły chłonne nie powiększone.proszę o interpretację tego badania.
Witam
Bi-Rads-2 .
Basiu większośc z nich nie ma charakteru nowotworowego, nie można ich jednak lekceważyc.W Twoim przypadku torbielo jest typem łagodnym.BI-RADS 2 - prawidłowy wynik, podobnie jak BI-RADS 1, widoczne są czasami zmiany łagodne takie jak - zwapniałe włókniakogruczolaki, tłuszczaki, cysty olejowe, galactocele, zmiany hamartomatycznym o mieszanej gęstości oraz węzły własne.
Wynik ten oznacza brak zmian złośliwych Powinnaś pójść jednak na powtórne badańia po ok. 2-3 miesiącach od daty pierwszego.
Hej nie martwcie ja miałam w odniesieniu do badan BI-rads-2 ok 6-8mm , po ok. roku czasu znikł całkowiecie.
Co nas nie zabije to nas wzmocni...
Hej
Dzięki za poradę i wsparcie.
Witam dzisiaj dostałam wynik piersi o budowie gruczołowo-tłuszczowej w piersi lewej w miejscu- centralnie o średnicy 35mm (i cien plamkowy), skala birads 3. Może ktoś mi pomoże zinterpretować ten wynik...Z góry dziękuje.
Birads 1 - nic nie ma, birads 2 - zmiana łagodna, birads 3 - podejrzana zmiana, itd do birads 5