Podwyższone TSH a ft3 i ft4 w normie

u?ytkownik
sylwia

Witam panie doktorze!! od paru miesiecy bardzo zle sie czuje i nie moge normalnie funkcjonowac. Moje objawy to: ogólne osłabienie , zmęczenie, ból nóg i rak,moje ciało wewnątrz całe jakby pulsowało, kołatało, ból gardła i całej szyi,czasami mam problemy ze wzrokiem bolą mnie oczy,wypadają mi włosy sa suche i matowe,suchosc w ustach ale to tylko czasami,boli mnie tez głowa ale ten bol jest taki jakby otępiający, ogólnie wszystko mnie boli, a takze mam zawroty głowy i czeste nudności( nie jestem w ciązy). morfologia wyszła u mnie dobrze, ale mam podwyższone tsh 7,50 ale ft3 ft4 w normie.Moj lekarz rodzinny jednak zadnych leków mi nie przepisał

Reklama
u?ytkownik
haemophilus

To może być tzw. subkliniczna niedoczynność tarczycy, kiedy TSH jest podwyższone, a fT3 i fT4 są w normie. W takich sytuacjach postępowanie polega głównie na obserwacji, ewentualnej substytucji hormonalnej. Leczenie jednak rozpatruje lekarz indywidualnie.

u?ytkownik
Amelia

WItam,

odebralam dzis wyniki badan:
TSH - 6,33 ( przy normie 0.25 - 5.0 )
FT4 9.10

czy mam powody do niepokoju, nie jestem w ciazy ani nic ale wypadaja mi wlosy... licze na szybka odpowiedz i pozdrawiam

u?ytkownik
Ania007

A ja jestem ciekawostką bo mój wynik TSH to ponad 100,00 tak nie pomyliłam się 100!! Lekarze kazali powtórzyć wynik i niestety nie chce być inny, poszłam do kolejnego lekarza i po raz trzeci powtarzam wyniki nie wiedzą co ze mną zrobić!! Nikt nie pisze o takich przypadkach, nie wiem czego się spodziewać, bardzo się boję i nie wiem co dalej???

u?ytkownik
tajemnicza

Do Ani !
Jak nie wiedzą co robić , to dlaczego nie dostałas skierowania na kolejne badania , wolne hormony ft3 i ft4 , usg tarczycy,(to na początek )?

u?ytkownik
bas

Moje tsh wynosi 5,80 a ft3 i ft4 w normie. czy mam powody do niepokoju z powodu podwyzszonego tsh??

u?ytkownik
marta

Aniu, mój wynik TSH w kwietniu ubiegłego roku to : 150,00 *

tak samo jak Ty, byłam przerażona, jednak uwierz, że można sobie z tym poradzić. Na łykanie tabletek jestem niestety już skazana do końca życia (aktualnie Euthyrox 88,5 ). Po miesiącu brania leków wynik zredukował się do połowy, później wciąż spadał. Teraz po niecałym roku leczenia moje TSH jest w normie, jednak dawki leku co jakiś czas się zmieniają ( bo wynik czasami się minimalnie zmienia). Czuję się dobrze, gdyby nie to, że co rano łykam tabletkę nie pamiętałabym nawet, że mam niedoczynność tarczycy. Radzę Tobie zrobić biopsję w celu odepchnięcia od siebie niepotrzebnych myśli i sprawdzenie, czy nie cierpisz na horobę Haschimoto. Głowa do góry, dałam radę, Ty też dasz!:)

u?ytkownik
magda

Ja miałam 8 lat temu niedoczynnośc na poziomie 187 a po dwóch tygodniach powtarzałam wyniki - 247 ( nie wymyśliłam tych wyników !)oczywiście natychmiast zostałm hospitalizowana. Do dziś jestem na lekach ale mam już zupełnie prawidłowe wyniki ( z małymi odchyleniami ) i czuję się OK. Jestem na Novotyral-u, czasami mam Letrox ale raczej za nim nie przepadam.

u?ytkownik
Aluś

Witam:)!1 Odebrałam dzis wyniki mam TSH 4.51, FT# w normie, a FT4 obniżone 0,913. czy to coś poważnego:(?? Odpiszcie mi,prosze!! Aluśśs

u?ytkownik
Andrzej

Witam. Ja miałem tsh 8 przez dłuższy okres. Po podjęciu leku euthyrox 75 ug (mikrogram) (1,5 tabletki 50N) po 8 tygodniach tsh spadło do 0,04. Zaczynałem od małej dawki 25 ug.
Po tym badaniu zmniejszyłem lek poprzez 50 ug do 25 ug. Po miesiącu brania dawki 25 ug, tsh skoczyło do 10 (nigdy wcześniej nie miałem takiego wyniku). Jaką dawkę leku mam pobierać w dalszym ciągu. Na razie biorę 50 ug.

u?ytkownik
Anna

Bardzo proszę o interpretację wyników badania krwi, dodam że robiłam badania pod kątem planowanej ciąży w 7 dniu cyklu. Mam 29 lat, początkiem stycznia miała ostrą grypę zakończoną zapaleniem oskrzeli ( to prawdopodobnie wpłynęło u mnie na wydłużenie cyklu do 47 dni), poza tym na nic nie choruję i nie biorę leków. Czy jest coś co mogło zafałszować wynik TSH (wysiłek fizyczny dnia poprzedniego itp.?)
THS 5,590 ulU/ml norma: 0,27 - 4,2
FT - 3 3,00 pg/ml norma: 2,04 - 4,4
FT - 4 1,26 ng/ml norma: 0,93 - 1,71
Prolaktyna 14,34 ng/ml norma: 4,79 - 23,3
FSH 6,65 mlU/ml norma w fazie folikularnej: 3,5 - 12,5
LH 7,91 mlU/ml norma w fazie folikularnej: 2,4 - 12,6
Progesteron 0,88 ng/ml norma w fazie folikularnej 0,2 - 1,5
CMV IgG 60 AU/ml wynik dodatni powyżej 6,00
morfologia MCV 83 fl norma: 85 - 95
z góry bardzo dziękuję

u?ytkownik
Karolinaa

Witam , mam 16 lat , od prawie roku mialam zaburzenia miesiaczkowe bardzo duze , miesiaczka wystepowala raz na 6 miesiecy wiec postanowilam to skonsultowac z ginekologiem .Ginekolog odrazu zrwocil uwage na hormony i zalecil badania THS. Wynik okazal sie wyzszy niz norma a mianowicie 4,610 przy normie 0,430 - 4,200 . Czy to moze byc niedoczynnosc tarczycy ? Zrobilam jeszcze dodatkowe badania FT3 i FT4 lecz nie wiem czy wyniki ich sa w normie bo czytalam ze czesto sa zanizone wiec moze podam a wy sprobojcie mi pomoc to stwierdzic
FT3 3,52 przy normie 1,71 - 3,71
FT4 1,11 przy normie 0,70 - 1,48

A ponadto pod zuchwa wyczuwam guzek , okolo 2 cm i nie wiem czy to nie jest zwiazane własnie z tym . Prosze o pomoc .

Twoja odpowiedź