Zapalenie trzustki

użytkownik
Jola z Warszawy

Witam, mój ojciec (lat 52) jest po ostrym zapaleniu trzustki (powikłanie po ECPW przy usuwaniu kamienia żółciowego). OZT było martwicze + z ropniem, który został usunięty podczas operacji. Następnie przez ponad 2 tygodnie płukano ojcu lożę pooperacyjną i wypłukiwano resztki trzustki. Powstała przetoka w trzustce, goiła się ponad miesiąc. Obecnie z rany (tacie pozostawiono tzw. otwarty brzuch) nic nie cieknie, już tak raz było, że sok trzustkowy nie wyciekał, a potem w strasznych bólach rozerwał ranę i znowu zaczął. Obecnie (od tygodnia) znowu cisza.
W loży pooperacyjnej nadal jest naciek zapalny (tak stwierdzono na USG), wielkości 3x4 cm. Z płynu jak jeszcze ciekł wyhodowano 2 bakterie i tata bierze antybiotyk od 3 dni.
Natomiast nadal utrzymuje mu się wysoka gorączka (wieczorami do 38,5), ogólne osłabienie, puls ok. 90 (w szczycie choroby był 120) i bardzo niskie ciśnienie 89/47. Amylaza AlAT i AspAT w normie, ale bardzo wysokie OB - 127 (!). Tata od 3 tygodni nie jest już w szpitalu. Tata nie przyjmuje enzymów trzustkowych (czytałam że wskazane, ale jego chirurg nie przypisał), tylko antybiotyk (wg antybiorgamu) - Zinnat.
Nie bardzo wiemy co dalej. Stan się nie poprawia. Do tego pomimo tego, że stara się dużo jeść (często małe porcje), nie może przytyć (podczas choroby spadł 15 kg, a na razie odrobił 3 i nie może od 2 tygodni przytyć ani o kilogram). Wiem że to długotrwała choroba. Do jakiego lekarza powinniśmy się zwrócić? Czy to możliwe że to OB tylko od tej trzustki takie wysokie? + co robić z tym niskim ciśnieniem, kawy pić nie może, a stopy ma tak zimne, że aż go bolą? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Reklama
użytkownik
stapler

Dobrze by było skonsultować się jeszcze gastroenterologiem. Jeśli antybiotyk jest wcelowany to gorączka powinna już spaść po 2-3 dobach antybiotykoterapii. Możliwe, że znów organizuje się ropień (dlatego tak wysokie OB). Oczywiście dobrze by było także włączyć substytucje enzymów trzustkowych (brak ich powoduje słabe wchłanianie pokarmów i spadek masy ciała). Niskie ciśnienie jeśli nie ma przyczyny sercowej można uregulować lekami, a poza tym delikatna kawa nie powinna zaszkodzić.

użytkownik
Jola z Warszawy

Witam i dziękuję za odpowiedź,
Niestety 3 doba minęła, a gorączka się utrzymuje, rano 37 potem spada w ciągu dnia do 36,6 a od 15tej rośnie, do 22giej do 38,5. Tata przyjmuje 2 razy dziennie Zinnat (cefuroxime) 2x 250mg doustnie.
Posiew krwi nie wykazał żadnych bakterii. Posiew wydzieliny z rany :
E.Coli (wzrost obfity), Staphylococcus epidermidis (wzrost średni). Antybiogram pokazał, że oporne na: pefloksacyne, trimetoprim i sulfametoksazol, ampicyline, amoksyc.kw. klawul. Natomiast wrażliwe na Cefalosporyny (I gen., Cefuroksym, Cefolaksym) i Gentamicyne.
Czy w zwiazku z tym, ze bakterii nie ma w krwi, a rana sie zarosla i zapalenie jest w lozy trzustki nie jest tak, ze tam ten antybiotyk nie ma jak dotrzec? Co robic jesli jeszcze przez kilka dni sie nic nie zmieni? Zmieniac antybiotyk? Jak czesto robic USG zeby sprawdzac czy nie rozwija sie ropien? (rownolegle z tym badaniem OB, o ktorym pisalam zrobiono USG i nie wykazalo ropnia).
Z gory dziekuje za odpowiedz.

użytkownik
Jola z Warszawy

P.s. co w przypadku, jeśli powtórnie zawiąże się ropień? powtórna operacja i leczenie metodą otwartego brzucha?, otwiera się tą samą ranę?

Twoja odpowiedź