Atypowy naczyniak wątroby

u?ytkownik
Ania

Mam 26 lat, przez tydzien czulam sie osłabiona, potem zaczął sie ból w podbrzuszu, podejrzewano zapalenie wyrostka, przy okazji USG wykryto w IV segmencie hiperechogeniczną, rownoodgraniczoną zmianę ogniskową o wym. 23/17mm. W badaniu TK stwierdzono w segmencie II lewego płata wątroby zmianę ogniskową o średnicy 14 mm, w fazie bez podania środka cieniującego hypodensyjna, w fazie tętniczej z wąskim hyperdensyjnym rąbkiem, w fazie wrotnej hypodensyjna i izodensyjna w fazie opóźnionej - TK sugeruje ATYPOWEGO naczyniaka. Przestrzenie płynowe w rzucie obu przydatków 33/21 i 21/19 - najpewniej torbiele czynnosciowe. Reszta bez zmian.
(Ból brzucha w różnych miejscach, pod żebrami - internista sugeruje wrzody. Przepisał NOLPAZĘ.)
Czy te dwie zmiany mogą być powiązane? Co oznacza ATYPOWY naczyniak i generalnie co wynika z tego opisu? Czy wygląda to na naczyniaka? Czy naczyniak może zaniknąc i czy istnieje mozliwosc, że jest to nowotwór złośliwy i jak to sprawdzic? 4 lata temu w usg jamy brzusznej nie stwierdzono zmian (w rodzinie było kilka przypadków zachorowania na raka, głównie płuc z przerzutami, sama paliłam 8 lat, od 2 nie palę). Czy Nolpaza nie zaszkodzi? Czy powinnam zrobic rtg płuc i usg piersi?

Odpowiedzi znajdują się poniżej

u?ytkownik
stappler

Myślę, że ta zmiana w USG i w TK to ta sama zmiana (badanie USG jest mało szczegółowym badaniem w stosunku do guzków wątroby). Zmiana jest niewielka i myślę, że wymaga tylko kontroli (może warto by było celem pogłębienia diagnostyki wykonać rezonans magnetyczny wątroby – bardziej szczegółowy w naczyniakach i guzkach przerostowych wątroby). Jeśli w TK stwierdzono, że jest to naczyniak to nie ma podejrzeń zmiany typu nowotworu złośliwego. Atypowość w TK czyli nietypowość przejawia się innym przepływem krwi w naczyniaku niż w typowej postaci. Raczej takie naczyniaki nie zanikają, ale z reguły utrzymują swoją wielkość. Zagrażają naczyniaki o wielkości około 10 cm średnicy. Z uwagi na Pani dolegliwości radzę raczej wykonać gastroskopię. Jeśli to jakiś stan zapalny, owrzodzenia żołądka i/lub dwunastnicy Nolpaza powinna spowodować ustąpienie dolegliwości.
Pozdrawiam.

Twoja odpowiedź