Gość Eliza 38 Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Proszę o radę. Prawdopodobnie czeka mnie operacja wycięcia tarczycy, bo guzy już są duże i rosną. Hormony w normie. Nie mogę przytyć, a nawet trochę chudnę. Ile bym dała, by uniknąc zabiegu, obecnie bez leków (w trakcie badań). Medycyna jest coraz bardziej nowoczesna. Podobno w diecie brakuje jodu, stąd m.in. kłopoty. Przerzucam się na ryby morskie, szczególnie dorsza i halibuta oraz makrelę, bo mają najwięcej zawartości jodu. Gdzie jeszcze w naturalnej żywności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lek. Jacek Ławnicki Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Witam! Do produktów bogatych w jod należą ryby morskie oraz owoce morza. Dobrym źródłem jodu mogą być produkty takie jak nabiał, jajka, chude mięso, rośliny strączkowe, czy ziemniaki. Warto również ograniczyć produkty utrudniające wchłanianie jodu takie jak kapusta, kalafior, brukselka, rzepa, czy orzeszki ziemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Eliza 38 Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Serdecznie dziękuję. Czy można poprosić o podanie zawartości jodu w żywności? Narastająco - w którym produkcie, gdzie najwięcej. Trudno znaleźć szczegółowe materiały. A zainteresowani z Forumowiczów skorzystają, bo jedzenie w zdecydowanej mierze wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.