Wysokie TSH przy prawidłowym FT3 i FT4

u?ytkownik
Halina

Witam, co oznacza wysoki poziom hormonu TSH: 8,206 uIU/ml (norma jest do 4,67 uIU/ml) przy dobrym wyniku FT3 i FT4 (FT4 0,97 ng/dl [norma 0,71-1,85 ng/dl] i FT3 2,89 pg/ml [norma 1,45-3,48pg/ml]), czy mam się czym martwić i czy powinno się zbić TSH? Pozdrawiam

Reklama
u?ytkownik
mateusz

Oznacza to iż tarczyca jest wydolna jednak musi być mocno stymulowana, może tu być brak jodu lub zmniejszenie ilości czynnego miąższu. Dopóki nie będzie się pani czuć spowolniała, osłabiona, czy też nie będzie Pani przybierać na wadze nie ma potrzeby uzupełniać hormonów. Jeśli jednak takie wystąpią lub są obecne należy ustalić terapię substytucyjną.

Twoja odpowiedź