Podwyższone limfocyty w rozmazie, anizocytoza płytek

u?ytkownik
Mariusz

Witam

3 tyg. temu robiłem badania krwi, które ogólnie wyszły ok poza podwyższonym % limfocytów. Oto wyniki:
WBC 7.43 G/l [4.5 - 10]
RBC 5.78 [4.5 - 5.7]
Płytki krwi 179 G/l [125-400]
MPV 12.3 fl [9-12.6]
neutrocyty 31.7% [45-70] 2.36 G/l [1.8 - 7.7]
limfocyty 59% [20-45] 4.38 G/l [1 - 5]
monocyty 7.3% 0.54 (w normie)
eozynocyty 1.7% 0.13 G/l (w normie)
bazocyty 0.3% 0.02 G/l
OB - 2

Powidem badań były 2 powiększone węzły chłonne na szyi - od 3 miesięcy, 1 cm i 1.4 cm wg USG sprzed 1,5 miesiąca - odczynowe z zachowanymi zatokami tłuszczowymi. Węzły nie powiększają się, być może jak mi się wydaje mi się, że są minimalnie mniejsze niż początkowo (słabiej wyczuwalne ale średnica większego wciąż powyżej 1 cm), Byłem z tym u lekarza ogólnego - wg p. doktor wyniki nie są złe ale kazała powtórzyć po 3 tygodniach. Badanie powtórzyłem, niestety nie ma większej poprawy:
WBC 6.76 G/l [4.5 - 10]
RBC 5.66 [4.5 - 5.7]
Płytki krwi 175 G/l [125-400]
MPV 11.9 fl [9-12.6]
neutrocyty 34.2% [45-70] 2.31 G/l [1.8 - 7.7]
limfocyty 57% [20-45] 3.85 G/l [1 - 5]
monocyty 7.2% 0.49 (w normie)
eozynocyty 1.3% 0.09 G/l (w normie)
bazocyty 0.3% 0.02 G/l

dodatkowo robiłem CRP - * 1 mg/l (norma * 5)
oraz rozmaz mikroskopowy:
Granulocyty pałeczkowate: 1% (w normie)
Granulocyty segmentowane 36% [45 - 70]
Granulocyty kwasochłonne 1% (w normie)
Limfocyty 61% [20 - 45]
Monocyty 2% (w normie)
Opis:
Krwinki czerwone - bez zmian
Płytki krwi - anizocytoza płytek

Czy takie wyniki morfologii powinny być dla mnie niepokojące? Czy powinienem zwrócić się do jakiegoś specjalisty (Hematologa, Onkologa) ?. Dodam, że w okresie od marca do połowy maja 3x miałem infekcje (ból gardła, katar) jednak kolejne były coraz mniej intensywne. Od półtora miesiąca bez większych dolegliwości, choć gardło pozostaje wrażliwe na zimne napoje itp (ale to dość częsta u mnie przypadłość)

Reklama
u?ytkownik
haemophilus

Przewaga limfocytów kosztem neutrofili występuje zazwyczaj w infekcjach wirusowych, chorobach autoimmunologicznych, alergiach. Stąd należy skonsultować się z lekarzem rodzinnym i rozważyć konieczność dalszej diagnostyki biorąc pod uwagę ewentualne choroby przewlekłe, jeśli takie występują u Pana lub w rodzinie.

u?ytkownik
Mariusz

Tak jak napisałem, przez ostatnie miesiące 3x w odstępach ok. miesięcznych miałem infekcje gardłowe, do tego kilka dni przed pierwszą morfologią zachorował mój roczny syn (trzydniówka) oraz miałem lekką wysypkę (mam alergię na pierwsze słońce - po 2, 3 opaleniu przestaje dawać o sobie znać, od tamtego czasu przynajmniej nie ma widocznej reakcji alergicznej ). Kontaktowałem się z lekarzem - Pani stwierdziła, że jakaś lekka poprawa jest (trochę mniej limfocytów ilościowo i ogólnie leukocytów) a skoro minęły 3 tygodnie od poprzedniego badania to nie ma zmartwienia. Kazała mi na spokojnie zrobić USG jamy brzusznej pod kątem powiększenia śledziony/wątroby, za jakiś czas powtórzyć morfologię i jeśli wciąż nie będzie ok - dostałem skierowanie do hematologa. Mam jeszcze 2 pytania: czy sam kontakt z wirusem na który jestem już odporny (trzydniówka syna) mógł spowodować wzrost % limfocytów oraz jak długo po ustaniu infekcji/alergii takie podwyższone limfocyty w rozmazie mają prawo się utrzymywać?

Twoja odpowiedź