Forum Chirurgia » Tarczyca » Niedoczynność tarczycy i miąższ tarczycy niejednorodnej echogeniczności

Niedoczynność tarczycy i miąższ tarczycy niejednorodnej echogeniczności

Witam,mam niedoczynność tarczycy,poziom tsH zawsze się wacha ,ostatnio 6,51 .prosze o zinterpretowanie mojego usg. oto wynik.prawy płat tarczycy ok 14*16*52mm,lewy ok11*13*40mm,cieśń do 3mm.miąższ tarczycy niejednorodnej echogeniczności ze zlewającymi się obszarami hypoechogenicznymi,większymi w dolnym biegunie płata prawego do 17mm,w okolicy dolno-tylnego zarysu płata prawego ognisko prawie bezechowe do 4 mm-przytarczyce?węzeł chłonny?węzły chłonne szyji w normie.co oznaczają te znaki zapytania, bo wizytę u endokrynologa mam dopiero na września,z góry bardzo dziękuję.
aga 28, kilka miesięcy temu
Znaki zapytania oznaczają, że rozpoznaną strukturę w okolicy płata prawego tarczycy trudno jednoznacznie określić czyli może to być przytarczyca (struktura prawidłowa fizjologicznie) czy też węzeł chłonny (czasami taki też może być w tej okolicy fizjologicznie obecny). Raczej USG tarczycy nie budzi podejrzenia zmian nowotworowych. Do rozważenia jeszcze biopsja cienkoigłowa tarczycy celem pogłębienia diagnostyki. O tym jednak musi zadecydować endokrynolog.
stapler, ~
Strona: 1 

Napisz odpowiedź

Imię

eChirurgia.pl jest serwisem informacyjny. Decyzje dotyczące leczenia muszą być podejmowane przez lekarza.