Witam. mam pytanie. jestem po operacji wyciecia kawalka jelita grubego. od operacji minelo 6tyg. mialem zastosowane szwy rozpusczalne. 2tyg.temu sciągnięto mi wystające koncówki, rana sie praktycznie zabliznila, jednak od ok 5 dni boli mnie, czasami intensywnie, w miejscu gdzie byl szew, na dlugosci ok.3cm. caly szew ma ok 18 cm. w górnym odcinku blizny na poczatku pojawila sie ropa(?) w niewielkiej ilosci. wycisnąlem i bylo ok. zostal maly strupek i wydawaloby sie ze to koniec. jednak teraz ponizej strupka w miejscu gdie jest juz zagojone i wszystko ladnie wyglada, zaczelo mnie mocno pobolewac, tak jakby ropa byla pod spodem(?) z zewnatrz w miejscu tym jest lekko zaczerwienione. niby wszystko dobrze wyglada, ale boli gdy mocniej dotkne i tak jakby ścąga mnie do dołu. stosuje od dwóch dni spirytus, masc tribiotic i masc rivel. chwilami wydawaloby sie ze to pomaga, ale chyba nie do konca. czy ktos moze mi cos doradzic?
darek, ponad pół roku temu
Trzeba w tej sprawie iść na kontrolę do chirurga. Trudno mi coś konkretnego doradzać bez badania bezpośredniego. Być może występuje jakiś stan zapalny tkanek w okolicach blizny, jakiś drobny ropień podskórny. Bez badania trudno doradzać.
stapler, ~