Proszę o pomoc w odczytaniu Mr odcinka lędźwiowego kręgosłupa:
Wykonano jednofazowe badanie RM odcinka lędźwiowego kręgosłupa w obrazach T1 i t@ zależnych, w płaszczyznach poprzecznych i strzałkowych.
Ugólnione uwypuklenia tarcz międzykręgowych L3-L5 z niewielkim modelowaniem worka oponowego i z niewielkim, symetrycznym zwężeniem kanałów nerwów rdzeniowych. Tylna pjm na poziomie L5/S! z modelowaniem worka oponowego i z niewielkim zwężeniem kanałów rdzeniowych. Poza tym zarysy kanału kręgowego gładkie.
Obraz końcowego, uwidocznionego w badaniu odcinka rdzenia kręgowego niezmieniony. W zakresie trzonu Th11 widoczny drobny guzek Schmorla.
Jestem zawodowym sędzią piłkarski jak to się odnosi do biegania i siłowni w moim przypadku? Urazu dozanłem an siłowni odkładając ciężary.
Dziękuję Bardzo
Tomek Mazur, ponad miesiąc temu
Zmiany nie są zbytnio zaawansowane, gdyż nie ma ewidentnego ucisku na korzenie nerwowe. Najlepiej w tej sprawie skonsultować się z neurologiem. On zadecyduje po badaniu i analizie wyniku NMR o dalszym sposobie postępowania. Myślę, że nie powinno być przeciwwskazań do aktywnego trybu życia jednak bez nadmiernego obciążania kręgosłupa (siłownia).
stapler, ~