Forum Chirurgia » Wêz³y ch³onne » Wêz³y ch³onne po wyciêciu znamienia

Wêz³y ch³onne po wyciêciu znamienia

Panie dr jestem po usg wêz³ów ch³onnych. Jestem te¿ po zabiegu wyciêcia znamienia 2 tygodnie temu o czym pisa³am. Doktorze taki mam wynik usg:
w prawym dole nadobojczykowym widoczny pojedyñczy zatokowy wêzel o wym. 13x6mm* wzd³u¿ naczyñ szyjnych po stronie prawej widoczne nieliczne drobne zatokowe wez³y do 6mm. W prawej okolicy podrzuchwowej widoczny zatokowy wezel o wym 13x4mm. W lewej okolicy podrzuchwowej wezel zatokowy 13x3.
W okolicy karkowej po stronie prawej dwa wezly zatokowe o wymiarach 13x5 i 9x5.
W okolicy karkowej po stronie lewej podobny wezel pojedynczy o wymiarach 18x9 mm.
Co oznaczaja zatokowe wezly chlonne i czy te wszysykie wezly moga byc po zabiegu wyciecia znamienia, ktorym bylo znamie barwnokowe po prostu.
Te ktore byly wyczuwalne okazaly sie malutkie, reszty nie wyczuwam.
Bede wdzieczna za odpowiedz.
Iwona, ponad miesi±c temu
Wêz³y zatokowe znacz±, ¿e s± raczej typu odczynowego, jako reakcja zapalna. Wêz³ów jest sporo i to do¶æ znacznie powiêkszone. Proszê w tej sprawie udaæ siê do chirurga na kontrolê. Trzeba rozwa¿yæ pog³êbienie diagnostyki czyli ewentualna biopsja cienkoig³owa wêz³a czy te¿ pobranie ca³ego wêz³a do badania histopatologicznego. Tak bardzo zmienione wêz³y ch³onne raczej nie wystêpuj± po prostym zabiegu usuniêcia znamiona.
stapler, ~
Strona: 1 

Napisz odpowied¼

Imiê

eChirurgia.pl jest serwisem informacyjny. Decyzje dotycz±ce leczenia musz± byæ podejmowane przez lekarza.