Guzki tarczycy

u?ytkownik
zofia

Witam serdecznie. Tarczycę obserwuje endokrynolog od kilku lat.Tylko badanie TSH.Są przeciwciała Hashimoto. Nie biorę żadnych lekow, TSH 1,60 i w tych okolicach.Ostatnio USG wykazało obecność hypoechogenicznych guzków. Największy bogato unaczyniony 6x3 poddano biopsji. Wynik:: widoczne w rozmazie zaaspirowanej treści koloidowo-krwistej,grupy typowych tyreocytów, przemawiają za zmianą o charakterze łagodnym typu: adenomatoid nodule. Odczynu zapalnego nie znaleziono. TSH 1,70. Ja jestem zaniepokojona tymi guzkami. Doktor powiedziala że wszystko jest w porządku, żadnego leczenia ,żadnych dodatkowych badań --do następnej kontroli. Ja jednak zrobilam prywatne badania w tym szpitalu .Wynik::TSH 1,09 (0.4-4.0) FT4 25.1 (10.4-24.4) FT3 4,25(1.8-4.20) Anty -TPO ab *10 (max 35) Anty-TG ab 40 (0-120) Uprzejmie proszę o dpowiedz czy rzeczywiście tarczyca nie wymaga leczenia, pamiętając o guzkach?

Reklama
u?ytkownik
stapler

Proszę zaufać lekarzowi prowadzącymi. Rzeczywiście badanie nie przemawiają za tym, że z tarczyca dzieje się coś niepokojącego i wymagającego leczenia. Proszę zgłaszać się na kontrolę według zaleceń endokrynologa.

u?ytkownik
zofia

Przepraszam,że jeszcze raz niepokoję, ale czy fakt, że wcześniej guzków nie było przy takim mniej więcej TSH jak teraz tzn. 1,60 , nie świadczy że stan tarczycy się pogarsza? Za wszelką cenę chcę zadbać o tarczycę, ponieważ wiem jak dużo od niej zależy. Jestem osobą po wypadku samochodowym z urazem głowy i kręgosłupa. Wtedy wiele spraw nie dopatrzyłam bo nie byłam w stanie, a teraz ciągną się jak ogon. Chce zadbać o tarczycę by uniknąć choroby albo kolejnej operacji.Fakt pojawienia się guzków (jeded bogato unaczyniony) mocno mnie zaniepokoił, boję się czy w przyszłośći może przejść w formę złośliwą. Czy można temu zapobiec? Przepraszam, ale odpowiedz z innego żródła zawsze daje szersze wiadomości. Dziękuję z góry, jestem bardzo wdzięczna za odpowiedz.

u?ytkownik
stapler

Oczywiście o wszelkich badaniach musi zadecydować endokrynolog. Jeśli uzna to za konieczne należy wykonać biopsję cienkoigłową zmian guzkowych najbardziej podejrzanych. Endokrynolog wprowadzi odpowiednie leczenie celem zatrzymania rozwoju zmian guzkowych lub nawet dzięki leczeniu zmiany takie mogą się wycofać.

u?ytkownik
Teresa

Robiłam USG tarczycy i stwierdzono: płat prawy 51,4*15,7*15,5 mm v-6,57ml centralnie bliżej ściany przedniej ognisko heterogenne ogólnie obniżonej echogeniczności dość dobrze odgraniczoneod otoczenia 19,4*13,8*9,4ml
płat lewy 41,2*14,8*14,0 mm v-4,45ml o niejednorodnym mieszanym echu ze słabo odgraniczonymi obszarami heterogennymi . Największe ognisko hypoechogeniczne i bezechowe w biegunie górnym przy ścianie tylnej śr 8mm .Co to oznacza?

u?ytkownik
monika k

Witam usg tarczycy prawy płat owym 65x20x19,5mm(orjentacyjna objetość ok.13ml)a lewy o wym 67x22x23 (orjentacyjna objetość ok 17,5ml).w prawym płacie guzek owym 16x11x8mm a lewy płat lito-płynowy guzek o wym 26x22x19mm i pare nie wielkich ,wezły chłonne szyjne głebokie niepowiekszone .co to znaczy ze jest plynny guz czy to cos zlego prosze o pomoc bo nie wiem co mam mysleć wiem tylko ze czeka mnie operecja a tego bardzo sie boje

u?ytkownik
Aga

Witam, mam 24 lata.Zrobiłam wczoraj USG tarczycy.Jestem wystraszona, ponieważ wyszło mi, że mam guza normoechogennego na lewym płacie 20mm.Jutro odbiór wyników TSH.Za tydzień dopiero mam pierwszą wizytę u endokrynologa.Czy jest to grozne?czy przy guzie normoechogennym mogą być komórki rakowe?czy po ewentualnej operacji mogą być powikłania?czy można żyć jak wcześniej?proszę o odpowiedz i z góry bardzo dziękuję.

u?ytkownik
Zbigniew

Witam, niestety biopsja cienkoigłowa nie jest badaniem rozstrzygającym. W moim przypadku więcej na temat guzków powiedziała scyntygrafia technetowa, później była jodowa. Jeden z guzków był chłodny na pograniczu zimnego, drugi ciepły na pograniczu gorącego. Oba płaty tarczycy zaatakowane przez nowotwór złośliwy. Trzeba uważnie obserwować węzły chłonne szyjne. Na szczęście guzy rakowe to tylko ok. 2-3% wszystkich guzów tarczycy.

u?ytkownik
kobieta

W badaniu usg gruczoł tarczowy położony typowo, powiększony w całości.płat prawy o wym. 64*25*25mm. lewy o wym 63*25*25 mm. cięśń grubości 12mm.
w obu płatach po kilka zmian guzkowych o obniżonej echogeniczności wielk do 12mm.w biegunie dolnym PL guzek o mieszanej echogeniczności ze zwapnieniami 14mm. w cieśni na granicy z PL guzki o obniżonej echogeniczności 10mm i mieszanej echogeniczności 11mm. okoliczne węzły chłonne niepowiększone. tchawica o prawidłowej szerokości nieprzemieszczona prosze o odpowiedz mam 41 lat

u?ytkownik
chirurg Tomasz Stawski

A jakie jest pytanie konkretnie pytanie? Według mnie obraz USG świadczy o występowaniu całkowicie powiększonej tarczycy w formie wola zawierające liczne zmiany guzowate. Taki stan tarczycy raczej kwalifikuje się do operacyjnego usunięcia i weryfikacji histopatologicznej. Oczywiście ostateczną decyzję co do leczenia operacyjnego musi podjąć endokrynolog.

u?ytkownik
chirurg Tomasz Stawski

Tak przedstawiony obraz USG świadczy o występowaniu całkowicie powiększonej tarczycy w formie wola zawierające liczne zmiany guzowate. Taki stan tarczycy raczej kwalifikuje się do operacyjnego usunięcia i weryfikacji histopatologicznej. Oczywiście ostateczną decyzję co do leczenia operacyjnego musi podjąć endokrynolog.

u?ytkownik
kasia

Biopsja cienko igłowa była 2012.02.01,gruczoł tarczowy płat lewy. wynik koloid,pojedyncze komórki pęcherzykowe, pojedyncze makrofagi. materiał skąpy, przemawia za rozpoznaniem:struma nodosa colloides czy to może być rak?

Twoja odpowiedź