USG piersi BIRADS-3

u?ytkownik
Agnieszka

Mam 39 lat. w 2008r stwierdzono mastopatię piersi na USG kontrolnym . W 2009r w listopadzie przy USG kontrolnym w obu piersiach wyszły torbiele o wielkości 4-6 mm, guzek lity o wielkości ok.6 mm, oraz zmiana hypoechogeniczna na godz.9 . Lekarz nie dał mi sskierowania na mamografię ze względu na budowę moich piersi. Miałam BACC zmiany i czekam na wynik, lekarz napisał mi BIRADS-3 , bez badania mamografii. Proszę o odpowiedż co nznaczą wyniki USG. Bardzo się denerwuję.

Reklama
u?ytkownik
stapler

BI-RADS 3 - oznacza zmiany prawdopodobnie łagodne, ryzyko złośliwości dla takich zmian powinno być mniejsze niż 2%, wymagane jest badanie kontrolne w okresie 6 miesięcy.
Trzeba poczekać na wynik badania histopatologicznego po biopsji.
I może należałoby jednak zastanowić się nad wykonaniem mammografii - o tym jednak musi zadecydować lekarz prowadzący.

u?ytkownik
ola

Zrób koniecznie mamografię. Ja też miałam przez dłuższy czas robione tylko USG (18m-cy), następnie zrobiłam mamografię i znaleziono 3 guzy oprócz licznych torbieli. Następnie zrobiono biopsję celującą ,która nie powiodła się, poprostu nie potwierdzono do końca wyniku mamografi.Wreszcie zrobiono mi zabieg chirurgiczny i usunięto owe guzki (biopsja chirurgiczna w pełnym znieczuleniu) i nareszcie jestem spokojna, znam do końca właściwości guzków, nie jest źle, ale dobrze też. Już niebawem mój lekarz prowadzący zdecyduje o dalszym postępowaniu medycznym, najprawdopodobnie będzie to radioterapia.Dbaj o siebie.Pozdrawiam.

u?ytkownik
Agnieszka

Dziękuje Elu, dbam o zdrowie.Ty też się trzymaj. Dzisiaj może odbiorę wyniki, u nas czeka się ok. 1 tygodnia. Trzymaj się.

u?ytkownik
Ola

Daj znać no forum o swoich wynikach.

u?ytkownik
Agnieszka

10,12,2009 r właśnie wróciłam od onkologa -chirurga najlepszego w woj. lubelskim , po biopsji wyszedł mi malutki włóknika ok.5 mm. po konsultacji u siebie w mieście z onkologiem i tym w Lublinie, obie opinie lekarzy takie same , kontrola USG co 6 miesięcy , wycinać nie trzeba ponieważ są bardzo małe. Olu pozdrawiam gorąco.
Mamografii nie robić , ponieważ mam piersi bardzo małe i o budowie włóknistej i tak trzeba by było robić USG. U nas w mieście maja najnowszy sprzęt USG, który ocenia stan piersi wg. BIRADS. Specjalista w Lublinie to potwierdził.

u?ytkownik
ola

Super, bardzo się cieszę Agnieszko z Twoich wyników. Ja też mam małe piersi i to na dodatek o budowie takiej, ze jest trudno odczytać jakie kolwiek wyniki ,ale wszyscy onkolodzy orzekli, że jednak lepsze i dokładniejsze jest badanie mammografem a nie USG )): - i komu tu wierzyć? Pozdrawiam.

u?ytkownik
Natalia

Witam mam 19lat prosiłabym o Przetłumaczenie (na potoczny jezyk polski) mojego usg.
W prawej piersi na godz 10 heteroechogenna zmiana lita o poicyklicznych zarysach o wym. 14,5x 7,2mm, odpowiadajaca najprawdopodobniej fibroadenoma
Wskazane badanie kontrolne za 6miesiecy.
O co w tym chodzi i co dalej z tym robić??? Dodam ze od czasu do czasu odczuwam uporczywy ból w miejscu guzka.

Bardzo prosze o odpowiedz

u?ytkownik
bydgoszczanka - JOLKA

Kochane kobietki. Nie wierzcie bezkrytycznie w badania profilaktyczne. Przerobiłam na sobie - guzek piersi łagodny 8 mm. Przez blisko 3 lata diagnozowany /nie rósł/ w tym czasie były 3 mammografie, 7 x usg oraz 2 x biopsja. Zawsze w wynikach guzek typu łagodnego, zalecenie - obserwujemy. Domagałam się usunięcia, gdyż nie chciałam żyć z *bombą zegarową* Udało się, ale dopiero po 3 latach otrzymałam skierowanie do szpitala. Jakież było moje przerażenie, kiedy po operacji /usunięcia samego guzka/ dowiedziałam się iż musimy się spotkać jeszcze raz i usuniemy pierś oraz profilaktycznie węzły chłonne gdyż badanie histopatologiczne wykazało złośliwość guzka. Ostatecznie pierś pozostawiono wycinając węzły. Najciekawsze było to, że podczas dwóch pobytów w szpitalu okazało się, ze nie byłam wyjątkiem - podobnych pacjentek było kilkanaście. A może gdyby wycięto go wcześniej ........ nie byłoby takiego problemu.
Proszę tylko pamiętajcie, że nie wystarczy sama kontrola mammograficzna, trzeba zawsze robić też usg. Większość pacjentek onkologicznych spotyka się z wykryciem niebezpieczeństwa, albo w jednym, albo w drugim wyniku. Bardzo często mammografia nie wykazuje zagrożenia, a tylko usg. Zdarza się też odwrotnie. Pozdrawiam. Jestem już 3 lata po operacji.

u?ytkownik
ola

Natalia, jeśli jest to fibroadenoma to nie ma obaw, jest to zmiana łagodna. Nie zastanawiałabym się jednak na wizytą u innego onkologa w celu potwierdzenia diagnozy poprzedniej. Pamiętaj, że zmiany łagodne mogą również zezłośliwieć - i co wtedy? Zresztą poproś swojego onkologa o wykonanie mammografii lub biopsji cienkoigłowej. Pozdrawiam.

u?ytkownik
magda

Witam was kobietki tu Magda miałam wykonane usg piersi stwierdzono guzka o wym.10mm pozniej wykonano mi biopsje cienkoigłową i napisali że są cechy dyskariozy i podział mitotyczny jestem 5 dni po wycięciu guzka co te wyniki biopsji mogą oznaczać? moze ktoś miał podobne?

u?ytkownik
zdezorientowana

Na dwoje babka wróżyła,kłapiecie jak te bociany,albo tak albo na opak i nic z tego nie wiem

u?ytkownik
Magda

Witam, czy lekarz moze wykryc 3 mm guzki na piersi bez robienia usg czy mammografi? czy 3 mm guzki mozna wyczuc pod reka? prosze od odp. pozdrawiam :)

u?ytkownik
pinka

Guzki wyczuwa sie w bad od 1cm,mammografię robi*40 r.ż wczsniej usg piersi

Twoja odpowiedź