Forum Chirurgia » Tarczyca » Radioterapia izotopowa raka tarczycy

Radioterapia izotopowa raka tarczycy

Witam! Jestem juz po drugiej operacji zroznicowanego raka tarczycy (wycieto juz cala). Po swietach czeka mnie radioterapia izotopowa. Mieszkam w Anglii i lekarz ktory *mnie prowadzi* powiedzial, ze 3 tygodnie przed radioterapia musze przejsc na diete. Chcialabym sie zapytac w jakim celu i co w takim razie moge jesc?
z gory dziekuje
Malajka, ponad pół roku temu
Zaleca się dietę niskofosforanową
Każdy produkt spożywczy zawiera w sobie fosforany. Dieta bezfosforanowa nie istnieje. Możemy jednak unikać tych produktów spożywczych, które zawierają najwięcej fosforanów czyli zastosować dietę niskofosforanową.
Produkty szczególnie bogate w fosforany to: mleko, sery żółte i pleśniowe, sery twarogowe, sery topione, jogurty, serki homogenizowane, żółtko jaj, pieczywo i niektóre produkty zbożowe (kasze, płatki zbożowe) oraz ryby, suche nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja), wędliny i podroby. Często istotnym źródłem fosforanów w diecie są słodkie napoje gazowane typu Fanata, Nata, Cola oraz chipsy zawierające duże ilości konserwantów.

Trzeba niestety tych produktów się wystrzegać.
stapler, ~
Hi
jestem juz 3 m-ce po radioterapii tarczycy ( polykalam tabletke z radioaktywnym jodem.)Po badaniu ,scanowaniem okazalo sie ,ze czeka mnie nastepna dawka radioterapii.Bola mnie bardzo nogi ponizej kolan inie znam tego przyczyny ( moze skutki uboczne raditerapii ?).Przy tym bardzo szybko tyje *
Krystyna z Essex,Anglia, ~
Strona: 1 

Napisz odpowiedź

Imię

eChirurgia.pl jest serwisem informacyjny. Decyzje dotyczące leczenia muszą być podejmowane przez lekarza.